Links

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2011

Ο χορός της νύφης, "στην αυλή" του Τηλέμαχου Κώτσια


Ο Τηλέμαχος Κώτσιας, ο γνωστός σε πολλούς ελληνοαλβανός συγγραφέας, μετά το επιτυχημένο "Στην απέναντι όχθη" του οποίου είχαν προηγηθεί και άλλα βιβλία στην ελληνική γλώσσα, έρχεται με το νέο του βιβλίο "Ο χορός της νύφης" από τις εκδόσεις Ψυχογιός.Με απλό και κατανοητό λόγο, με ξεχωριστό στυλ και βαδίζοντας στα χνάρια των Ηπειρωτών Λόγιων, στα βιβλία του Κώτσια ο αναγνώστης θα ταξιδέψει σε γνωστά αλλά απάτητα λογοτεχνικά μονοπάτια. Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
"Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τα χαράματα. Η Βίκυ έπεσε σε βαθύ ύπνο. Κάποια στιγμή άρχισε να συνέρχεται. Έντονες φαντασιώσεις τής δημιουργούνταν μεταξύ ύπνου και ξύπνου καθώς προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει πού βρισκόταν. Το κλαρίνο ακουγόταν από απόσταση, σαν από κάποιο ραδιόφωνο. Ένιωσε να χορεύει ακόμα, να κολυμπάει στις γλυκές μελωδίες των ηπειρώτικων τραγουδιών. Είχε τώρα την αίσθηση ότι οι άνθρωποι, προτού γεννηθούν, μέσα στην κοιλιά της μάνας τους γλεντούν με ηπειρώτικα τραγούδια.

Μια γυναίκα θερμή κι απρόβλεπτη, που δεν ξέρει τι θέλει από τη ζωή της. Ένας άντρας μετρημένος και διστακτικός. Θα βρουν άραγε το κοινό σημείο που ψάχνουν; Ένας μύθος με ηπειρώτικο άρωμα, από τα βάθη των αιώνων, θα τους προκαλέσει να εξερευνήσουν τα σκοτάδια που κρύβουν μέσα τους. Ωστόσο η απρόβλεπτη συμπεριφορά και η στιγμιαία απόφαση θα ανατρέψουν τα πάντα."
Ένα διαφορετικό από τα άλλα βιβλία του Κώτσια που σίγουρα δεν θα μετανιώσεις στιγμή για το χρόνο που αφιέρωσες να το διαβάσεις. 
 Εκδόσεις Ψυχογιός


Ο Τηλέμαχος Κώτσιας γεννήθηκε το 1951 στα Βρυσερά της Δρόπολης, στη Βόρειο Ήπειρο. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως μεταφραστής στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και μυθιστορήματα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του "Στην Απέναντι Όχθη", το οποίο ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το Βραβείο του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ και του περιοδικού (ΔΕ)ΚΑΤΑ, και "Ο χορός της νύφης". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: