Links

Παρασκευή, Νοεμβρίου 01, 2013

Από την Άιντα στον Χαβιέρ. Γράμματα σε έναν φυλακισμένο


Δεν είναι η αγάπη παιχνίδι του καιρού... 
Σε µια σκονισµένη, µισοερειπωµένη πόλη ζει η Άιντα. Ο αγαπηµένος της, ο Χαβιέρ, βρίσκεται στη φυλακή, ως επικίνδυνος τροµοκράτης. Αποφασισµένα, λάγνα και τρυφερά, τα γράµµατα της Άιντα προς τον άντρα που αγαπάει µιλούν για τα καθηµερινά γεγονότα στην πόλη και για το ετερόκλητο πλήθος των κατοίκων της, που οι ζωές τους κυλούν µέσα από τη δική της. Όµως ο τόπος βρίσκεται κάτω από διαρκή απειλή και, καθώς µια τυραννική εξουσία εισβάλλει αναπόδραστα από έξω, οι πιο ασήµαντες λεπτοµέρειες, οι πιο απλές δραστηριότητες των ανθρώπων –ένας τρυφερός χορός, ένα γεύµα για δύο– αποκτούν για την Άιντα τη σηµασία που επιβεβαιώνει και δίνει νόηµα στη ζωή, γίνονται πράξεις αντίστασης ενάντια στις δυνάµεις που διαφορετικά θα µπορούσαν να τους αφανίσουν.

Το Από την Άιντα στον Χαβιέρ είναι µια υπέροχη ιστορία αγάπης από έναν σπουδαίο συγγραφέα του καιρού µας και µια συγκλονιστική εξερεύνηση των δρόµων που ακολουθεί η ανθρωπότητα για να επικυρώσει την ύπαρξή της µέσα από τον αγώνα, µε οδηγό την άσβεστη ελπίδα.

«Ο Τζον Μπέργκερ µάς έκανε ένα υπέροχο δώρο. Το βιβλίο αυτό είναι µια σπουδή πάνω στην ελεγχόµενη οργή, σµιλεµένη µε τα εργαλεία της τρυφερότητας και µια κοφτερή πολιτική µατιά. Ό,τι γράφει είναι βαθύ, ακριβές και στοχευµένο: η ελευθερία και η στέρηση της ελευθερίας, η ελπίδα και η στέρηση της ελπίδας, η αγάπη κι ο αβάσταχτος καηµός που παίρνει τη θέση της όταν τα πρόσωπα που αγαπιούνται χωρίζονται βίαια».
Αρουντάτι Ρόι
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Κριτικές:
  • «Για την πολιτική και τον έρωτα...Ένα µυθιστόρηµα σε γράµµατα, γράµµατα συγκλονιστικά, τρυφερά, αστεία, αισθησιακά, γράµµατα µιας ερωτευµένης γυναίκας προς τον άντρα που αγαπά». Le Monde
  • «Ένα υπέροχο βιβλίο που µας θυµίζει πόσο πολύ χρειαζόµαστε ακόµη την τρυφερότητα κι αυτούς που γράφουν γι’ αυτήν». The Independent 


O Τζον Μπέργκερ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1926 και είναι από τους συγγραφείς με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς τα τελευταία πενήντα χρόνια. Παραμυθάς, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, δραματουργός, κριτικός και ζωγράφος. Στο πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν τα μυθιστορήματα G. Το ταξίδι, (εκδ. Κανάκη 1992), που το 1972 τιμήθηκε με το βραβείο Booker, και To the Wedding (Προς το γάμο, εκδ. Καστανιώτη 1997), καθώς και οι σημαντικές μελέτες του Another Way of Telling για τη φωτογραφία, The Success and Failure of Picasso για τη ζωγραφική και το διεθνούς αναγνώρισης Ways of Seeing (Η εικόνα και το βλέμμα, εκδ. Οδυσσέας 1993) που εκτός από μια εξαιρετική τηλεοπτική σειρά είχε και μεγάλη εκδοτική επιτυχία, θεωρείται δε πλέον σημαντικό βοήθημα για τους σπουδαστές των εικαστικών τεχνών και της ιστορίας της τέχνης.
Με το Από την Άιντα στον Χαβιέρ (From A to X), ο Μπέργκερ ήταν και πάλι υποψήφιος για το Booker το 2008.
Δεν υπάρχουν σχόλια: