Links

Τρίτη, Μαΐου 08, 2012

Για το λαθρεμπόριο γυναικών - Η τραγωδία της γυναικείας χειραφέτησης


Ίσως δεν υπάρχει άλλη γυναίκα που να αφοσιώθηκε με τόση θέρμη στην υπόθεση της επανάστασης και της κοινωνικής δικαιοσύνης όσο η Έμμα Γκόλντμαν. Η φωνή της έρχεται από μακριά, πολύ μακριά – απ’ όταν οι άνθρωποι είχαν ακόμη όραμα και ελπίδες, έβλεπαν όλον τον κόσμο σαν λίκνο της αλλαγής και ονειρεύονταν την οικουμενική αδελφοσύνη.   

Υπερασπίστηκε τους φτωχούς εργάτες, τις απροστάτευτες πόρνες, τους ομοφυλόφιλους (η πρώτη γυναίκα που τόλμησε ανοιχτά να διατρανώσει το δικαίωμά τους να ορίζουν το σώμα τους), τους φυλακισμένους, τα παιδιά. 
Συνέδεσε το γυναικείο ζήτημα με την πολιτική και αγωνίστηκε υπέρ της αντισύλληψης και επισήμανε από πολύ νωρίς τις παγίδες μιας χειραφέτησης που αγνοεί τη γυναικεία φύση και την εκστατική χαρά του έρωτα και της μητρότητας.
"Είναι χαρακτηριστικό πως όποτε η κοινή γνώμη πρέπει να περισπαστεί από ενά μεγάλο κοινωνικό κακό, εγκαινιάζεται μια σταυροφορία εναντίον της αναξιοπρέπειας, των τυχερών παιχνιδιών, των σαλούν κ.λπ. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα τέτοιων σταυροφοριών; Ο τζόγος αυξάνεται, τα σαλούν κάνουν χρυσές δουλειές από την πίσω πόρτα, η πορνεία διογκώνεται και το κύκλωμα μαστροπείας ανθεί, και μάλιστα υπό αστυνομική κάλυψη". Emma Goldman (1869-1940)



Μετάφραση/Πρόλογος: Κατερίνα Σχινά

Δεν υπάρχουν σχόλια: