Links

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2011

Το τελευταίο τραμ

Ο Θανάσης Καρτερός, πρώτα με τον "Σύντροφο Πολύφημο και τη μισή αλήθεια" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, και τώρα με "Το τελευταίο τραμ" αποφάσισε να γίνει "δηλωσίας" και να περάσει στην απέναντι όχθη. Χρόνια τώρα φλέρταρε την λογοτεχνία στα δημοσιογραφικά του κείμενα, αλλά πλέον αποφάσισε να της εξομολογηθεί ανοιχτά. Το κλείσιμο του ματιού στον "Σύντροφο Πολύφημο", στο "Τελευταίο τραμ" γίνεται παθιασμένο δημόσιο "φιλί". Χωρίς αναστολές, χωρίς "ντροπή", χωρίς τον φόβο μήπως κανείς πει μα τί θέλει ο "γέρος" με τους έρωτες.
Ο Κρατερός γράφει και λογοτεχνία! Θαυμάσια λογοτεχνία! Και αν τον "χάσει" η δημοσιογραφία, που φαίνεται δύσκολο βέβαια, η λογοτεχνία θα έχει κερδίσει έναν ώριμο και πολύ φρέσκο "εραστή". Με έμφαση στο "φρέσκο".
Το τελευταίο τραμ έχει όσα "καύσιμα" του χρειάζονται για να πάει όσο πιο μακρυά γίνεται. Πάρτε μια μικρή γεύση από αυτό που γράφει στο οπισθόφυλλο: 
Είναι όμορφη και δεν είμαι μόνο εγώ που το καταλαβαίνω, αυτό όλοι το σκέφτονται και πολλοί το λένε, κυρίως οι γυναίκες, γιατί στους άντρες δεν θεωρούνται πρέποντα τέτοιου είδους σχόλια, εκείνο όμως που επίσης σκέφτονται και δεν το λένε είναι ότι παίζει το μάτι της, έτσι ακριβώς άκουσα να λέει η Κατίνα στη Στάσα τη χήρα ένα βράδυ που δεν ήξεραν ότι ήμουνα χωμένος λόγω κρυφτού πίσω από το αγιόκλημα…Όλα άρχισαν στην τρυφερή μου ηλικία, όταν ανάμεσα σε άρβυλα και εμβατήρια, σε εκτελέσεις και κονσερβοκούτια, η μάνα μου δραπέτευε απ’ τη φυλακή του πατέρα μου στον έρωτα για κάποιον άλλο, κι έπαιρνε ένα δρόμο γεμάτο κολόνιες και μπριγιόλ. Απ’ το μικρό σκάνδαλο της γειτονιάς, αλλά και απ’ το μεγάλο της εποχής, ακόμα δεν έχω καταλάβει με ποιο τρόπο τη σκαπούλαρα. Στις απαντήσεις που αναζήτησα δεν τα πήγα τόσο καλά. Ακόμα κι αυτές που μετά κόπου απέκτησα τις πάτησε το τελευταίο τραμ εκείνης της σαββατιάτικης νύχτας που δεν ξέχασα ποτέ. 
Αλλά μην αρκεστείτε μόνο σε αυτό. Το τελευταίο τραμ διαβάζεται με μια αναπνοή.
Εκδόσεις Καστανιώτη


Ο Θανάσης Καρτερός γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Συμ­μετείχε από τα φοιτητικά του χρόνια στο κομμουνιστικό κίνημα, φυλακίστηκε από τη δικτατορία και μετά τη μεταπολίτευση ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Ερ­γάστηκε πρώτα στο Ριζοσπάστη, του οποίου υπήρξε και διευθυντής, και αργότερα σε άλλες εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σήμερα διατηρεί τη στήλη «Της Ώρας» στην Αυγή. Το πρώτο του βιβλίο, Ο σύντροφος Πολύφημος και η μισή αλήθεια – Ιστορίες τσέπης για όσους επιμένουν, κυκλοφόρησε το 2010 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: