Links

Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2012

Η ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα

Η Ζωή των Μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί τη µικροοικο­νοµική και µικρο-κοινωνιολογική προσέγγιση της εισροής µετανα­στών στην Ελλάδα. Στηρίζεται σε έρευνες που έγιναν σε διάφορες περιοχές της χώρας και στη διεθνή και ελληνική επιστηµονική βιβλιογραφία. Αφορά τους µετανάστες αλλογενείς/οµογενείς και τους πρόσφυγες, «µε» και «χωρίς τα απαιτούµενα έγγραφα». Αναφέρεται και στα δύο φύλα, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στην εργασιακή και κοινωνική κατάσταση και τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο µετανάστης και η µετανάστρια.
Ο πρώτος τόµος εξετάζει το Nοµικό καθεστώς, τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, την απασχόληση, τις συνθήκες εργασίας, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα ατυχήµατα των µεταναστών µε ιδιαίτερη µνεία στα θέµατα προσφύγων.
Ο δεύτερος τόµος, που ετοιµάζεται, θα εξετάσει το εισόδηµα (πόσα χρήµατα κερδίζουν, πόσα αποταµιεύουν, πόσα στέλνουν στη χώρα τους) την εκπαίδευση-ειδίκευση, τις συνθήκες κατοικίας, την κατάσταση της υγείας, τις σχέσεις µε την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον, τη δυνατότητα πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες υγείας εκπαίδευσης και θα επιχειρηθεί η ανάλυση των επιδράσεων της οικονοµικής κρίσης στη ζωή των µεταναστών.
Πεποίθησή μας είναι ότι το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο όχι μόνο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά προπαντός για τους γηγενείς Έλληνες. Eίναι ένα εργαλείο/κλειδί προκειμένου να κατανοήσουν το σημερινό «γίγνεσθαι» και την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας σε ένα πολυπολιτισμικό καθεστώς, ώστε να μπορέσουν να ευελπιστούν σε μία αρμονικότερη συμβίωση.
Εκδόσεις Βογιατζή

Η Ήρα Έμκε - Πουλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι όπου πήρε το δίπλωμα του δεύτερου κύκλου σπουδών του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης (Institut d`Etude de Developement Economique et Social) παρακολούθησε μαθήματα στο Διεθνές Ινστιτούτο για τον Προγραμματισμό της Εκπαίδευσης (Institut International pour la Planification de l`Education) και πήρε το δίπλωμα Ανώτατων Οικονομικών Σπουδών (Diplome d`Etudes Superieures de Sciences Economiques) του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Ανακηρύχτηκε διδάκτορας (Doctorat d`Etat es Sciences Economiques) του Πανεπιστημίου του Παρισιού με βαθμό άριστα (mention tres bien) για τη διατριβή "Tο κόστος της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Γαλλία" με πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής του Διδακτορικού, τον καθηγητή Henri Bartoli. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια για δημογραφικά θέματα και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες σε Ελληνική, Γαλλική, Αγγλική και Πορτογαλική γλώσσα. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών (ΕΔΗΜ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: