Links

Πέμπτη, Μαΐου 17, 2012

Προσωπολατρίες


Πρόκειται για μια συλλογή κείμενων τα οποία μαρτυρούν τις προσωπικές προτιμήσεις του συγγραφέα από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης – κυρίως της ποίησης και της μουσικής. Από ό,τι μας γίνεται γνωστό από το βιογραφικό του συγγραφέα, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, μια και ο ίδιος γράφει και εκδίδει ποίηση και είναι μουσικός παραγωγός του ενδόξου Τρίτου προγράμματος. Έτσι, μοιραία η μουσική σε συνδυασμό με την ποίηση συνθέτουν τον χαρακτήρα αυτών των προσωπολατριών. 
Μια σειρά από ποιητικές φωνές, μείζονες και ελάσσονες, παρελθούσες αλλά και παρούσες, έρχονται στο προσκήνιο μέσα από τις προσλαμβάνουσες του συγγραφέα. Εδώ καλό είναι να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για μια σειρά κειμένων με δοκιμιακό χαρακτήρα, πράγμα που μας το προλαβαίνει ο συγγραφέας χαρακτηρίζοντας τα κείμενα αυτά ως σπουδές.
Τη γνωριμία με τα πρόσωπα που επηρέασαν τον συγγραφέα συμπληρώνουν μια σειρά από αναγνώσεις ποιημάτων αλλά και «ακροάσεις» εξαίσιων μουσικών. Ταυτόχρονα, ο συγγραφέας ενσωματώνει μέσα στα ιστορικά ονόματα και έργα τη σύγχρονή του πραγματικότητα επιχειρώντας μια τοιχογραφία έργων, προσώπων και μουσικών που προσδιόρισαν τον αισθητικό κόσμο του. πρόκειται για μια άκρως προσωπική καταγραφή, η οποία επιχειρείται μέσα από τον αισθητικό ετεροκαθορισμό του συγγραφέα. Οι περισσότερες σπουδές αφορούν – εκτός από ποιητές και μουσικούς – συγγραφείς, ζωγράφους, στιχουργούς αλλά και πολιτικούς γελοιογράφους. Έτσι, έχουμε μια παρέλαση πληθώρας προσώπων και έργων – από τον Καβάφη ως τον Βαρβέρη και από τον Σεφέρη ως τον Γκανά.

Ξενοφών Μπρουντζάκης
Εκδόσεις Μελάνι  

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στη Νομική Αθηνών. Υπήρξε αρθρογράφος και columnist στον περιοδικό Τύπο και έχει εκδώσει δυο τόμους με άρθρα και χρονογραφήματα. Με το ψευδώνυμο Απίκιος έγραψε συστηματικά για τη γαστρονομία, επικεντρωνόμενος κυρίως στην πνευματικότητα και κοινωνικότητα της τροφής.Μεταξύ 1999 και 2005 έγραφε στη στήλη Αντιστίξεις της «Καθημερινής της Κυριακής», μικρά δοκίμια για τη μουσική.

Επιλογή από τις «Αντιστίξεις» παρουσιάστηκε από το Γ΄ Πρόγραμμα, σε δική του παραγωγή και μουσική επιμέλεια, την Άνοιξη του 2007.Έχει συνεργαστεί επίσης με το Γ΄ Πρόγραμμα με τις εκπομπές «Πρόβα Ορχήστρας» (2004-2005) και «Η νήσος των θησαυρών» (2007-). Το 2006 παρουσίασε την «Πρόβα Ορχήστρας» (29 επεισόδια) στην ΕΤ1, στα πλαίσια της εκπομπής «Hotel Τρίτων».Κείμενά του έχουν ανθολογηθεί στο βιβλίο «Έκθεση-Θεματικοί Κύκλοι» της Γ΄ Λυκείου και στο βιβλίο «Νεοελληνική γλώσσα» της Α΄ Γυμνασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: