Links

Σάββατο, Μαρτίου 03, 2012

Η βιβλιοθήκη του Χίτλερ - Τα βιβλία που επηρέασαν τη ζωή του


Ενώ είχε 15.000 βιβλία στη βιβλιοθήκη του, για να κατανοήσει κανείς την οδυνηρή αγραμματοσύνη του Χίτλερ, η οποία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο Mein Kampf, πρέπει να μάθει και από ποιους εμπνεύστηκε. Κατά την άποψη μου, από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο βιβλίο που μας φέρνει τόσο τραγικά γυμνό τον μεγάλο μακελάρη μπροστά μας.

Σε αυτή την εξαιρετική, πρωτότυπη μελέτη ο Timothy Ryback εξετάζει τα βιβλία εκείνα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα και την ιδεολογία του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο Χίτλερ έμεινε γνωστός πιο πολύ για το κάψιμο βιβλίων παρά για την ανάγνωσή τους, αλλά, όπως μας δείχνει ξεκάθαρα ο Ryback, τα βιβλία αποτελούσαν αχώριστο σύντροφο του Χίτλερ σε όλη του τη ζωή. Διάβαζε με ζήλο, από την εποχή που υπηρετούσε ως δεκανέας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο έως τις τελευταίες ημέρες πριν από την αυτοκτονία του στο Βερολίνο. Με ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά, ο Ryback εξετάζει με λεπτομέρεια τους τόμους που διασώθηκαν από την προσωπική βιβλιοθήκη του Χίτλερ και παρουσιάζει τις ιδέες και τις εμμονές που απασχολούσαν τη σκέψη του δικτάτορα, καθώς και τις συνέπειες που είχαν αυτές για τον κόσμο.


Η «Βιβλιοθήκη του Χίτλερ» αποτελεί ένα πραγματικό επίτευγμα στον χώρο της ακαδημαϊκής έρευνας και ο Timothy Ryback, συνδυάζοντας τις αρετές του φιλολόγου, του ψυχολόγου, του ιστορικού και του βιογράφου με αυτές του ντετέκτιβ, κατορθώνει να διεισδύσει στο μυαλό του ηγέτη του Τρίτου Ράιχ. Το πορτρέτο που αναφαίνεται μας δίνει τη σπάνια δυνατότητα να δούμε από κοντά πώς σκεφτόταν και τι πίστευε η πιο διαβόητη μορφή της νεότερης ιστορίας.

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Κονταξάκη 


Ο Timothy Ryback είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου για την Ιστορική Δικαιοσύνη και Συμφιλίωση (IHJR), που εδρεύει στη Χάγη. 

Έχει γράψει το «The last survivor: Legacies of Dachau» («Ο τελευταίος επιζών: Παρακαταθήκες από το Νταχάου»), το οποίο συμπεριλήφθηκε στη λίστα των «New York Times» με τα σημαντικότερα βιβλία του 1999. 

Έχει αρθρογραφήσει για το «Atlantic Monthly», τον «New Yorker», τη «Wall Street Journal» και τους «New York Times». 

Η «Βιβλιοθήκη του Χίτλερ», που πρωτοεκδόθηκε στα αγγλικά το 2008, μεταφράζεται σε περισσότερες από 18 γλώσσες. 
Ζει στο Παρίσι με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: