Links

Σάββατο, Μαρτίου 31, 2012

Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων

 Πόλη "αλλιώς". Όπως την ένιωσα περπατώντας επίμονα στα σοκάκια, στις καινούργιες λεωφόρους, στους μπαχτσέδες και τις όχθες του Κεράτιου και του Βόσπορου. Ψελλίζοντας τα τούρκικα με λάθη, που με παρασέρνουν σε περιπέτειες φανερώνοντας την ασέβεια της ευσεβούς φήμης της, την ανάγκη της σιωπής μεσ' το πολύχρωμο πολύβουο παρόν της, τη νοσταλγία των αληθινών της φόβων που οργάνωσαν το μεγαλείο της. 
Πολλές φορές ταξίδεψα στην Κωνσταντινούπολη. Πόλη - Ιστανμπούλ. Όμως εκείνη τη φορά, που αφέθηκα στη φιλόξενη αμετροέπεια ενός θεότρελου φίλου Τούρκου, έμαθα κι άλλα. Και για την πόλη, που υποτίθεται ότι γνώριζα καλά σαν αυτονομημένος περιπατητής και για μένα τον ίδιο φωτισμένο από σκιές που καθορίζουν το μυστήριό της. Αυτά έγραψα εδώ..."

Γ.Ξανθούλης
Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στον Έβρο το 1947 από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, το σχέδιο, το θέατρο και την πεζογραφία. Μεταξύ άλλων εξέδωσε τα βιβλία: O μεγάλος θανατικός, 1981. Oικογένεια Mπες-Bγες, 1982,Tο πεθαμένο λικέρ, 1987. O χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας, 1989.Ύστερα, ήρθαν οι μέλισσες, 1998. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: